Sessió CENFIM - Ecoinnovació i sostenibilitat en arquitectura, interiorisme i mobiliari PDF Imprimeix Correu electrònic

La consciència i compromís amb la sostenibilitat està en creixement en la societat actual. En sectors com l’arquitectura la tendència és ja molt evident i s’estén a l’interiorisme i el mobiliari. Els avantatges competitius que per a les empreses comporta l’aplicació de criteris de sostenibilitat als seus productes i serveis tenen caràcter ecològic (consecució d’un desenvolupament sostenible), econòmic (accés a nous nínxols de mercat, estalvi de costos, augment del valor afegit), social (millora de la imatge de la empresa) i legislatius (acompliment de la legislació ambiental).

Data: Dimecres 23 de Març de 2011 de 9:30 a 13:30 

Lloc: Sala de conferències de CENFIM - Avda. Generalitat, 66 a la Sénia (Tarragona)  {Com arribar-hi}

Perfil dels assistents: Arquitectes, dissenyadors/es i personal directiu d'empreses fabricants de mobles

Seguiment de la sessió a través d'Internet: Per a totes aquelles empreses que no pugueu desplaçar-vos a la Sénia per a seguir la sessió presencialment, us suggerim que utilitzeu el servei de seguiment a través d'Internet mitjançant videconferència. {Més informació}

  

 

Programa:

 

9:30 Recepció persones assistents

 

9:45 Benvinguda.
Joaquim Solana, Director de CENFIM

 

10:00 Disseny ecològic en productes de fusta i mobles.
Mª Carmen Cobos, Responsable de disseny a CENFIM

Mª Carmen Cobos donarà les claus per a l’aplicació de l’ecodisseny al moble i explicarà en què ha consistit el projecte DEcoFiM (Disseny Ecològic en productes de Fusta i Moble), recolzat per l’Organisme Autònom Desenvolupament Local de la Diputació de Tarragona, el Departmanet de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya i ACC10, i portat a terme juntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Santiago de Compostela. Al projecte, quatre empreses catalanes fabricants de mobiliari realitzaven un anàlisi ambiental d’un dels seus productes i se’ls hi proposaven diverses accions que podien realitzar per a millorar el producte des del punt de vista ambiental. Algunes d’aquestes accions ja s’han posat en marxa per part de les empreses aconseguint reduccions importants a l’impacte ambiental dels seus productes i altres avantatges.

 

10:45 La sostenibilitat en el projecte contract.
Manel Martínez i Espuny, Ecointeriorista
Manel Martínez i Espuny és un interiorista de Tortosa que ha posat en marxa el seu projecte ecocontract per a oferir serveis d’interiorisme que contemplen els criteris ambientals en el projecte. Explicarà la importància creixent de la sostenibilitat al canal contract ja que, al seu parer, avui ja no és concebible un projecte de disseny contract que no contempli aquests paràmetres i per què els nous professionals, en la seva opinió, han d’incorporar ja la sostenibilitat al seu treball. Exposarà alguns exemples de projectes d’interiorisme, alguns d’ells propis, que ja contemplen aspectes de sostenibilitat.

 

11:30 Pausa café

 

12:00 La Suite ecosostenible i viatgera.
Francisco Saiz, Modulab
Francisco Saiz explicarà els detalls del projecte La Suite Viajera. La Suite Viajera és un projecte que la cadena d’hotels “amb encant” Rusticae va presentar a la passada feria Fitur: un allotjament ecosotenible que consumeix menys energia i redueix el seu impacte mediambiental. L’estudi d’arquitectura Modulab, juntament amb l’empresa Egoin, han estat els responsables de la planificació i construcció, enterament en fusta. Tots els materials constructius utilitzat són de baixa o nul•la toxicitat, tenen baixa o nul•la petjada de carboni i estan certificats amb segells de qualitat mediambiental. A l’equipament interior, els criteris mediambientals també han primat en la elecció del mobiliari i complements.

 

12:45 Certificacions ambientals: ecodisseny i gestió energètica.
David Beltrán, AENOR
AENOR és una institució espanyola, privada, independent, sense ànim de lucre, que contribueix, mitjançant el desenvolupament d’activitats de normalització i certificació a millorar la qualitat en les empreses, els seus productes i serveis, així com a protegir el medi ambient. Les funcions d’Aenor són elaborar les normes tècniques espanyoles (UNE) i certificar productes i serveis d’empreses. David Beltrán explicarà les certificacions ambientals d’Ecodisseny i Gestió Energètica: en què consisteixen i què es necessari per a obtenir la certificació. Entre les 50 empreses certificades en ecodisseny destaca que hi ha 30 estudis d’arquitectura i 5 empreses de mobiliari.

 

13:30 Cloenda.
Sr. Joan Josep Malràs i Pascual , Sr. President de l'Organisme Autònom Desenvolupament Local de la Diputació de Tarragona

 

 

Inscripció:

La inscripció a la jornada és gratuïta. Contacteu amb Isabel Mestres a  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la  o bé al 977 24 94 88 indicant el nom de la persona que assistirà, l'empresa, e-mail, telèfon de contacte i tipus d'assistència (presencial o a través d'Internet per videconferència).

Organitza: